TAKAISIN OZZIEN SIVUILLE

Imaginary Oz

26.02.2015 - Hyviä tuloksia estekilpailuista, Ozzie 7v

Ahkerasta valmentautumisesta on ollut selvästi hyötyä. Olemme taas palanneet kilparadoille ja Ozzie on ollut paljon parempi radoilla. Pari ensimmäistä kilpailua meillä meni taas kilpailurutiineihin pääsemiseen, mutta nyt tämän päivän tulokset ovat olleet iso palkinto viime vuoden tehdystä työstä. Lilleput Gårdissa järjestetyissä kilpailuissa Oz osallistui kansalliseen 100cm ja alue 130cm luokkiin. 100cm luokassa ori teki hienon puhtaan radan. Vaikka vauhtia oli vieläkin liian paljon ja kaarrokset venähtivät vähän pitkiksi, niin sain sen silti hallittua esteiden välissä niin hyvin, ettei puomit kolisseet. 130cm luokassa Ozzie oli jo selvästi rauhoittunut ja pääsin jopa pyytämään siltä uusinnassa vähän lisää vauhtia. Sijotuimmekin hienosti kolmansiksi. Näiden tulosten myötä ori pääsee siirtymään nyt kansallisten 110cm ja aluetason 140cm luokkiin. Ensimmäiset luokat menevät varmasti estekorkeuksia ja kansallisten ratojen haastavuutta ihmetellessä, mutta minulla on kova luottamus siihen, että silläkin tasolla alkaa tulla hyviä tuloksia.

10.11.2014 - Estevalmennuksessa laukan pidennystä ja lyhennystä, Ozzie 6v / valmennus

Lämmittelin Ozzieta kirpsakkana syysaamuna kentällä. Ori oli vauhdikkaalla tuulella ja säikkyi tuulen mukana kulkevia lehtiä. Tai ainakin oli säikkyvinään. Lähinnä tuntui, että se yritti vain löytää syyn mennä kovaa. Sain ottaa kaiken mielikuvitukseni käyttöön, että sain sille keksittyä riittävästi tekemistä ja onnistuinkin saamaan sen keskittymisen vihdoin itseeni. Otimme paljon siirtymiä askellajista toiseen ja askellajien sisällä. Ne alkoivat sujumaan aika kivasti, joten annoin sen hetken kävellä pitkin ohjin ennen kuin valmentaja tuli.

Tänään oli valmennuksessa vuorossa laukan pidentäminen ja lyhentäminen esteiden välillä. Valmentaja kokosi kentälle kaksi estettä suhteutulla välillä. Hallintaongelmiemme vuoksi teimme tehtävää Ozzien kanssa ensin niin, että väliin tuli iso ympyrä, mutta pian sain orin rauhoittumaan ja tulimme esteet suhteutettuina. Valmentaja kehoitti meitä tekemään esteiden väliä ensin mahdollisimman pitkillä askeleilla. Tämä olikin helppo tehtävä meille ja pääsimme suhteutetun isoilla hypyillä neljään askeeleseen, mutta vauhtiakin oli turhan paljon.

Seuraavaksi tehtävänä olikin sitten lyhentää laukkaa. Otin varmuuden vuoksi Ozzien myös hitaammaksi, jotta saisin varmasti lyhennettyä laukkaa. Saimmekin kevyesti väliin 5 askelta ja olin siihen oikein tyytyväinen, mutta valmentaja sanoi meidän pystyvän parempaan. Epäuskoisesti yritin ottaa Ozzien vielä lyhyemmäksi ja saimme juuri ja juuri mahtumaan 6 askelta, vaikka jälkimmäiselle esteelle ponnistuspaikka tulikin turhan lähelle. Yritimme vielä kerran ja viimein saimme mahtumaan 6 askelta nätisti ja ponnistuspaikatkin osuivat kohdilleen. Kehuin oria reippaasti ja otin loppuravit. Valmentaja kertasi vielä, mitkä olivat tällä kertaa vahvuutemme ja heikkoutemme. Ozzie on selvästi alkanut kuuntelemaan minua esteiden välillä paremmin!

29.09.2014 - Estevalmennuksessa kontrollitreeniä, Ozzie 6v / valmennus

Olin satuloinut Ozzien hyvissä ajoin ja käynyt kävelemässä sekä lämmittelemässä oria tiluksien ympärillä menevillä ratsastusteillä. Valmentaja lupasi tulla tasan kahdelta, eikä kello ollut vielä kymmentäkään vaille, kun olimme jo kentällä valmiina. Otin käynnissä vähän pohkeenväistöjä molempiin suuntiin ja annoin Ozzien kävellä valmentajan tuloon asti. Puomeista ja pienistä esteistä koostuvan radan olin jo rakentanut etukäteen valmentajan ohjeiden mukaisesti.

Kun valmentaja sitten saapui, aloitimme varsinaisen työskentelyn. Valmennuksissa olemme keskittyneet nyt pääsääntöisesti siihen, että ori pysyy rentona ja rauhallisena. Myös tässä valmennuksessa se oli päämäärämme. Tehtävänä tällä kertaa oli tulla pientä muutaman esteen rataa, joista jokaista hyppyä ennen tuli tehdä ympyrä, joka sisälsi pienen puomityöskentelyn. Ozzie kävi tapansa mukaan aluksi kuumana ja yritti rynnistää esteille, mutta hoksasi aika pian, ettei rynnistämällä päässytkään esteille, vaan oli pakko keskittyä ympyrään ja puomeihin. Tehtävä toimi niin hyvin, että valmennuksen lopussa pystyimme jo tulemaan koko radan ilman ympyröitä. Puomitkin nostettiin jo 120cm korkeuteen, eikä yksikään puomi tullut alas. Ozzie ei ehkä ollut niin rento kuin voisi toivoa, mutta käsissä se pysyi todella hyvin. Valmentaja kehui kovasti työskentelyämme ja sanoi, että yhteistyömme toimii nyt jo paljon paremmin kuin viime vuonna.

07.07.2014 - Puomit nousevat ja tippuvat, Ozzie 5v

Estekorkeus kilpailuissa on noussut jo metrin paremmalle puolelle ja ori tekee hyvin vaihtelevia suorituksia. Välillä tulee upeita puhtaita ratoja, joilla ori on kerryttänyt sijoitussaldoaan, kun taas välillä puomit kolisevat urakalla. Ozzie siirtyy nyt hetkeksi pois kilparadoilta ja sen kanssa keskitytään hallintaan esteiden välissä. Kilparadoille on kuitenkin ihan turha mennä, jos ratsastaja ei ole varma, että ori pysyy riittävän hyvin käsissä.

Kouluratsastuksessa Ozzielle sujuu hyvin sillä tasolla, jolla se nyt kilpailee. Vähän tuntuu kuitenkin siltä, että tästä eteenpäin keskittyminen kilpailuissa on vain estepuolella, sillä kapasiteetti koulussa tuntuu loppuvan kesken. Vaativan B:n radoista ori tulee varmasti vielä suoriutumaan hyväksytysti, mutta siitä pidemmälle emme aio edes koulutuksessa edetä.

27.06.2014 - Ratsukoulutus etenee, Ozzie 4v

Ozzie on jo startannut muutamissa helpoissa ja matalissa esteluokissa sekä parissa koululähdössä. Kilpailuihin ollaan lähdetty enemmänkin hakemaan rutiinia kuin varsinaisia tuloksia. Hienosti ori on kuitenkin radat tehnyt, eikä vielä suuria ongelmia ole ilmennyt. Esteet ovat selvästi nuoren herran intohimo, mikä sitten näkyy vähän turhankin vauhdikkaassa menossa. Toistaiseksi puomit ovat pysyneet paikallaan, mutta estekorkeuskin on vielä ollut matala. Treeneissä isommilla esteillä saa oria todella ratsastaa, ettei se venähdä pitkäksi ja napsi pystyesteiltä puomeja mukaansa.

Kouluratsastuksessa Ozzie on yllättänyt. Se on tehnyt erinomaisia ratoja sellaisella kärsivällisyydellä, jota en edes tiennyt orissa olevan. Toisaalta suoritetut radatkin ovat olleet aika helppoja, eikä asioita ole tarvinnut hiomalla hiota. Toistoista ori tuntuu kyllästyvän, vaikka se yllättävän yhteistyöhaluinen onkin ollut.

26.06.2014 - Ratsukoulutus, Ozzie 3v

Pienestä Ozzien rääpäleestä on kasvanut jo komea ori! Sen kaikki samalla laitumella olleet ikätoverit ovat siirtyneet jo toiselle puolelle farmia laiduntamaan kilpatallin läheisyyteen, joten sen laidunkaverina on nykyään vanhempi eläkeläisori. Ozzie yritti aluksi pomottaa tätä vanhempaa oria, mutta se laittoi nuoren herran nopeasti ojennukseen. Nyt niistä onkin tullut hyvät ystävykset.

Ratsuna Ozzie on edistynyt valtavin harppauksin. Ensimmäinen selkäännousukerta oli Ozzielle pieni järkytys ja se jopa teki pari pientä protestipukkia, mutta siitä eteenpäin ei ole ongelmia ollut. Sitä ratsastetaan nykyään kolmesti viikossa säännöllisesti, mutta pieniä pätkiä. Ozzie oppi perusavut nopeasti ja pieniä kouluratojakin sen kanssa on jo vähän treenattu. Liikkeet sillä on jopa paremmat, mitä varsa-aikana odotin siltä. Esteillä sen vahvuutena on ollut hyppytekniikka, vaikka estekorkeus onkin vielä pysynyt hyvin matalalla. Näillä eväillä on hyvä lähteä pian harjoittelemaan pieniin harjoitus- ja seurakilpailuihin.

25.06.2014 - Ratsukoulutuksen alkeita, Ozzie 1,5v

Ozzie on sopeutunut viimeisen puolen vuoden aikana erinomaisen hyvin Farley Stablesiin. Se asustelee pienessä tallissa yhdessä täysiveritamma Mingledin kanssa ja laiduntaa ison osan päivästä samanikäisten täysiveriorien kanssa. Muiden orien seura on tehnyt Ozzielle hyvää. Se on saanut purkaa energisyyttään leikkimiseen ja ihmisten kanssa toiminut kuin unelma.

Ori on päässyt samaan tehokäsittelyyn laukkahevosnuorten kanssa. Sen kanssa on harjoiteltu ahkerasti taluttamista, kavioiden hoitoa sekä muita käsittelytoimenpiteitä. Sen lisäksi se on päässyt laukkavarsojen kanssa opettelemaan satulan kantamista ja juoksutuksen alkeita. Ozzien kanssa edetään kuitenkin paljon hitaammin ja ensimmäisen kerran sen selkään noustaan vasta lähempänä 3-vuotisynttäreitä. Ohjasajoa ollaan kuitenkin jo kokeiltu ja ori toimii siinä aika hyvin. Yhtenä päivänä kokeilimme Ozzien kanssa myös irtohypytystä ja se tuntui olevan todella mielekästä. Potentiaalia varsassa tuntuu ainakin olevan!

24.06.2014 - Matka Yhdysvaltoihin, Ozzie 8kk

Ozzien vieroitus emästään sujui hyvin ja ori pääsi muuttamaan Saksasta Yhdysvaltoihin reilun puolivuoden iässä. Lentokoneeseen ori meni hyvin, vaikka yleensä niin reipasta ja rohkeaa pikku-oria jännittikin aivan valtavasti. Lentokoneen noustessa ilmaan oria vähän tärisytti ja kummastutti, mutta pian ori tottui lentokoneen erikoisiin ääniin ja hassuun liikehdintään. Lentomatka sujuikin leppoisasti.

Lexingtonin lentokentälle Ozzie saapui yöllä ja matka jatkui vielä trailerin kyydissä puolen tunnin ajomatkan verran. Tallin pihaan saapuessa ori hirnahti heti innoissaan laitumen portilla parleileville yksivuotiaille laukkahevosille ja olisi selvästi tahtonut mennä tekemään tuttavuutta. Lennosta väsynyt ori joutui kuitenkaan talliin yöksi, jotta se saisi levätä rauhassa. Tallissa Ozzia odotti reippaalla kädellä kuivitettu olkikarsina ja iso kasa heinää. Hetken se tepasteli levottomasti ja hirnui tallin muille hevosille, jotka vastasivatkin sille uteliaasti. Pian se kuitenkin rauhoittui mutustelemaan heiniä ja taisi se yön aikana ihan kunnon unetkin saada kaikesta uudesta ja jännittävästä huolimatta.